Sosyal Medya

Güncel

4 başlık ile Gerasimov’un ziyaretinin sonuçları

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov’un Ankara’da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile bir araya geldi. Peki, bu ziyaret ne anlam taşıyor. Hangi sonuçlar çıkıyor. İşte 4 başlıkta Gerasimov ziyaretinin sonuçları.



Rusya Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov’un dün Ankara’ya yaptığı ziyaretin önemi bugün basına yansıyan bilgilerle daha çok netlik kazanıyor. Bu ziyaretin, ErdoÄŸan-Putin görüşmesinde alınan, askeri iÅŸbirliÄŸinin üst seviyeye çıkarılması ve “kırmızı hatla” iki ülkenin genelkurmay baÅŸkanlarının doÄŸrudan görüşmesi kararlarının bir sonucu olduÄŸu vurgulanıyor. Rusya’dan en üst düzeyde askeri temsilcinin Ankara ziyareti, üstelik Fırat Kalkanı harekâtının sürdüğü bir dönemde ne anlama geliyor?

Ziyaretin CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in temaslarından sonra gerçekleÅŸmesi sürpriz deÄŸil ve resmi olarak dün bu iletiÅŸim en üst seviyeye çıktı.

Akar ve Gerasimov’un askeri konularda doÄŸrudan görüşmesini saÄŸlayacak telefon hattı dün itibarıyla artık bütünüyle iÅŸler hale geldi.

Hattın “açık” olması sadece iki ülke genelkurmay baÅŸkanlarının görüşmesi anlamına gelmiyor.

Suriye’de yeni bir kazanın yaÅŸanmaması için iki ülkenin hava kuvvetleri komutan ve yetkililerinin, Suriye’de sahada bulunan özel birliklerin, istihbarat uzmanlarının da sürekli iletiÅŸim halinde olması, koordinasyon içinde çalışması, askeri bütün kanalların açık tutulması anlamını taşıyor.

Gerasimov’un Ankara ziyaretinin sonuçları 4 baÅŸlıkta şöyle özetleniyor:

1- Fırat Kalkanı harekâtının meşruiyeti

Görüşmenin en önemli başlığının Fırat Kalkanı harekâtı olduğu vurgulanıyor.

Rusya’nın düşük tondaki açıklamalarla eleÅŸtirdiÄŸi harekâta bu yolla destek verdiÄŸi ve sonuçlarını yakından izlediÄŸi biliniyor.

Edinilen bilgilere göre, Gerasimov, ülkesinin bu tutumunu dünkü görüşmede de sürdürdü.

Türkiye’nin operasyonu ne zaman sonlandıracağı ve harekâtın sınırlarının ne olduÄŸu konusunda nabız yokladı.

ABD’nin Menbic’e verdiÄŸi özel önem gibi, Rusya’nın da Halep’in rejim güçlerinin elinde kalması konusunda hassas olduÄŸu biliniyor

2- Uçak krizinden bu yana askeri olarak en üst düzeyde ziyaret yapılmış oldu.

3- Askeri olarak bütün kanalların açık tutulması ve koordinasyon sağlanması konusunda daha önce alınan kararlar için en önemli adım atıldı.

4- Suriye konusundaki geliÅŸmelerde Türkiye ve Rusya’nın daha sıkı iÅŸbirliÄŸi içerisinde olmaları kararlaÅŸtırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.